1-40-140

1-40-140: Cronologia simbolistică a inaugurării celui mare mare muzeu tehnic în aer liber din Europa,

„Muzeul de Locomotive cu Abur Reșița“

În urmă cu 140 de ani a fost fabricată prima locomotivă cu abur românească. Această premieră industrială s-a consumat la Reșița și reprezintă una dintre nenumăratele realizări industriale istorice ale uzinelor reșițene.

În urmă cu 40 de ani a avut loc inaugurarea unei expoziții de locomotive cu abur în aer liber, conţinând 16 piese reprezentative ale perioadei de fabricaţie 1872-1960.

În acest an, având prima locomotivă construită în estul Europei ca nucleu al unei colecţii clasate ca ansamblu de importanţă naţională şi universală în Lista Monumentelor Istorice, Fundația „Uzinele de Fier și Domeniile Reșița“ și-a propus să inaugureze cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa, „Muzeul de Locomotive cu Abur Reșița“.

Denumit generic 1-40-140, evenimentul inaugural a avut loc duminică, 16 septembrie 2012, ora 16.00, la Reșița, invitaţi fiind să participe, alături de cetățenii municipiului și toți pasionații de istoria căilor ferate, personalităţi din ţară şi străinătate de al căror nume este legată istoria construcţiei de locomotive şi a muzeului reşiţean, specialişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale.