CFR 50.378

               


 • Slider Image 1. MLA Reşiţa - 2012. Locomotiva CFR 50.378.
 • Slider Image 2. MLA Reşiţa - 2012. Locomotiva CFR 50.378.
CFR 50.378

Realizate după modelul german G10, locomotivele acestei serii au fost destinate exploatării cu trenuri de marfă pe liniile principale şi secundare.

Unele au fost adaptate constructiv pentru a atinge 70 km/h, pentru remorcarea trenurilor de călători și a celor de coletărie rapidă.

Cap de serie al celor 261 de locomotive construite de U.D.R. în perioada 1926 - 1944 a fost REGELE FERDINAND (50.243).

 • An fabricație: 1930
 • Constructor: U.D.R.
 • Tip: E-h2
 • Număr fabricație: 99
 • Ecartament normal: 1435 mm
 • Lungime: 9.4 m
 • Greutate în stare goală: 67.8 t
 • Greutate în stare de serviciu: 74,7 t
 • Combustibil: cărbune și păcură
 • Numărul cilindrilor: 2
 • Diametrul roților: 1400 mm
 • Viteza maximă: 70 km/h
 • Slider Image 3. Locomotiva REGELE FERDINAND (CFR 50.243), prima locomotivă construită de UDR pentru CFR. Număr fabricaţie: 3. Cu prilejul rececepției festive, Reșița - 1926. În cabină: Premierul Alexandru Averescu, Regele Ferdinand I, Regina Maria, Principesa Ileana.
 • Slider Image 4. Locomotiva REGELE FERDINAND (CFR 50.243), în Depoul Griviţa, Bucureşti - 1926

Din broșura oficială publicată în 1928 de Uzinele de Fier şi Domeniile din Reşiţa S.A. - Direcțiunea Atelierelor - Fabrica de Locomotive am preluat, respectând ortografia și punctuația utilizate în lucrare, următoarea descriere:


Locomotivă cu tender „E“ C.F.R. 50000, tip german

    Locomotiva serveşte pentru tracțiune grea pe linii principale. Construcția ei corespunde în general tipului german G.10. însă s’a efectuat numai modernizarea înstalațiunilor auxiliare şi normalizarea pieselor.
    Cazanul cilindric este compus din două virole. Cazanul vertical este montat între longeroane şi are un focar, din aramă ancorat prin antretoaze din acelaşi material, iar plafonul cazanului vertical semirotund este susținut cu tiranți din oțel. O boltă prevăzută în focar uşurează arderea complectă a gazelor. Bolta continuă până la grătar pentru a împiedica deteriorarea acestuia prin vârful flăcărei înjectorului de păcură.
     Grătarul este înclinat, însă în parte e mobil pentru a uşura curățirea.
    Supraîncălzitorul e montat în cele 26 țevi de fum cu diametrul de 125/133 m/m. Sunt şi 133 țevi fierbătoare de 45/50 m/m. Preluarea aburilor din cazan se face printr’un regulator de supapă, brevet „Wagner“. Când regulatorul este închis, țevile de fum se închid prin clape, în mod automat, pentru a evita arderea supraîncălzitorului.
    Alimentarea cazanului se face printr’un dom separat, prevăzut cu un curățitor de apă, de sistem nou „Schmidt-Wagner“. Sub acesta, la partea inferioară a cazanului longitutdinal se află curățitorul de noroi.
Acesta se poate deschide, din cabina mecanicului, prin aer comprimat, chiar în timpul mersului. Camera de fum e spațioasă. Suflătorul are deschizătura constantă. Cazanul e nituit la camera de fum pe cadrul locmotivei, iar partea mijlocie şi cea posterioară este sprijinită prin suporți cari permit dilatarea liberă în sensul lungimei.
    Cadrul locomotivei este alcătuit din table laminate de 38m/m grosime. Rigiditatea lui e asigurată prin grinzi transversale şi orizontale. Cilindrii gemeni sunt aşezați în exterior. Distribuția aburilor se face prin sertare rotunde cu admisiune interioară. Egalizatorul de presiune, cu supapă aspiratoare, asigură mersul uşor al locomotivei cu regulatorul închis. Cadrul e rezemat între roți pe fălcile de osii prin arcuri de suspensiune, aşezați jos, şi prevăzute între osiile 1. 2. şi 4. 5. cu câte un balancier. Roțile montate au butoane de acuplare confecționate din crom-nichel oțel. Roata primă şi a cincea au un joc lateral în dreapta şi în stânga de câte 25 mm, după sistemul Gölsdorf, iar roata mijlocie are bandaje slăbite cu 5 mm pentru a permite locomotivei întrarea în curbe.
    Arderea cu păcură are înjector sistem „Cosmovici“. Nisiparul lucrează cu aer comprimat pe roțile 2. şi 4. Frâna sistem Westinghouse acționează asupra roților 2.3.4. şi 5. în partea anterioară. Supapa de siguranță a cazanului este de sistem „Pop“. Din înjectoarele de alimentare unul lucrează, la câteva locomotive, cu aburi de emisie. Locomotiva mai este echipată încă cu vitezometru „Haushälter“, pompă de uns „Friedmann“ şi instalația pentru încălzirea trenului.
    Longeroanele exterioare ale tenderului au o grosime de 20 m/m. Cutiile pentru tampoane sunt construite în mod solid. Roata mijlocie se poate deplasa cu 16 m/m pentru a putea permite întrarea uşoară a tenderului în curbe mici. Rezervorul de cărbuni şi ulei nu ocupă lărgimea totală pentru a lăsa vederea liberă mecanicului.