Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa

               


 • Slider Image
  150 de ani de la fabricarea locomotivei RESICZA. - 100 de ani de la finalizarea construcției Fabricii de Locomotive a U.D. Reșița. - 50 de ani de la inaugurarea Muzeului de Locomotive cu Abur Reșița.
MLA Reşiţa - 50 ani

Inaugurarea expoziţiei de locomotive cu abur din Zona Triaj, în 1972, la 29 aprilie, a marcat împlinirea a 100 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur, la Reşiţa, reprezentând totodată ultimul act al amplelor manifestări aniversare consacrate bicentenarului industriei reşiţene care au debutat în 1971.

Din 1964 fabricaţia locomotivelor cu abur la Reşiţa se transformase deja într-o pagină de istorie. La 1461 s-a oprit numărul locomotivelor construite aici pe parcursul a 92 de ani.

Slider Image
Slider Image

Constituită în contextul renunțării accelarate la tracțiunea cu abur, prin eforturile unui colectiv condus de ing. Mircea Ioan Popa, colecţia reșițeană cuprinde 16 exponate, piesa centrală fiind locomotiva RESICZA – prima locomotivă cu abur construită în sud-estul Europei, în 1872.

Demarată în 2012 de Fundația U.D.R., sub titulatura Muzeul de Locomotive cu Abur Reșița – Cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa, campania a cuprins lucrări de revopsire a locomotivelor, reamenajarea parcului, reasfaltarea aleilor pietonale, schimbarea completă a sistemului de iluminat public, acestuia fiindu-i adăugate noi elemente de iluminat arhitectural.

 • Slider Image 1. MLA Reşiţa - Anii '70. Imagine de ansamblu.
 • Slider Image 2. Reşiţa - Zona Triaj - Anii '70. Locomotivele, în dreapta.
 • Slider Image 3. MLA Reşiţa - Anii '70. Imagine de ansamblu.
 • Slider Image 4. MLA Reşiţa - 2012, primăvara. Intrarea principală.
 • Slider Image 5. MLA Reşiţa - 2012, toamna. Intrarea principală.

O susținută campanie media denumită generic 1–40–140 a pregătit momentul reinaugurării, la 40 de ani de existență a colecției și la 140 de ani de la construirea locomotivei numărul 1.

Evenimentul a avut loc în 2012, în 16 septembrie, la ora 16:00 prilej cu care numerosul public s-a putut bucura de prezența la Reșița a Trenului Regal.

În paralel, caz singular în judeţul Caraş-Severin, Fundaţia Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa a iniţiat demersurile necesare clasării individuale a locomotivelor. Astfel, prin Ordinul Ministrului Culturii Nr. 2218 din 04.04.2014, au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, în categoria juridică „Tezaur“, cele 16 bunuri culturale mobile de importanţă tehnică, aflate în patrimoniul Fundaţiei U.D.R..

În 2018, locomotivele au făcut obiectul unor noi şi ample operaţiuni de conservare activă, de vopsire şi protecţie anticorozivă. Lucrările s-au întins pe mai mult de şase luni, urmare a condiţionărilor factorilor meteorologici. Executate în beneficiul Fundaţiei U.D.R., de către Reşiţa Reductoare şi Regenerabile SA, cu finanţarea NextCity S.A., lucrările au vizat şi refacerea sistemului de iluminat public şi arhitectural.

Devenit de-a lungul ultimelor decenii un adevărat simbol local şi unul dintre cele mai emblematice edificii ale Banatului Montan, Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa îşi poate menţine astfel atractivititatea, indiferent de oră, zi sau anotimp.

Amplasat în aer liber, într-un perimetru clar delimitat dar neîngrădit, accesul vizitatorilor este liber pe parcursul întregului an.

 • Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa 6. MLA Reşiţa - 2018. Intrarea principală.
 • Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa 7. MLA Reşiţa - 2018. Grup de elevi, în vizită.
 • Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa 8. MLA Reşiţa - 2012. Noapte de octombrie.
 • Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa 9. MLA Reşiţa - 2016. Dimineaţă de octombrie.
 • Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa 10. MLA Reşiţa - 2012. Dimineaţă de decembrie.
 • Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa 11. MLA Reşiţa - 2012. Dimineaţă de decembrie.
 • Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa 12. MLA Reşiţa - 2012. Intrarea principală.
 • Slider Image
 • Slider Image